Výživa a správná funkce jater u psa

Pokud váš pes trpí onemocněním jater, je velice důležité zvolit správné krmivo, jehož obsah bude poskytovat dostatek živin k regeneraci jater a výživě celého organismu, ale zároveň nebude játra přetěžovat.

Co by mělo obsahovat krmivo pro psy s nemocnými játry?

Pokud jsou játra nemocná, mají menší schopnost odbourávat toxiny, vznikající při trávení tuků a bílkovin. Je proto zapotřebí v dietě omezit příjem těchto látek. Zatímco tuky je možné omezit hodně, bílkoviny pak jen částečně. Je ale třeba pejskovi dodávat kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny. Ty tolik játra a trávení nezatěžují. Z jídelníčku doporučujeme vyřadit tučná masa, některé vnitřnosti (srdce, slezina, játra) a živočišné oleje. Nevhodné jsou tučné mléčné výrobky a sýry, ze zeleniny zelí, květák, paprika, kapusta, okurky a ředkvičky. Při jaterní dietě se vyhněte i tučným semenům a ořechům, jako jsou slunečnicová semínka, mandle a mák.

Důležitý je i vyvážený obsah aminokyselin, které snižují hromadění amoniaku a pomáhají k hojení a regeneraci jaterní tkáně. Vedle vlákniny (která snižuje zpětné vstřebávání amoniaku ve střevě) by neměl chybět ani L-karnitin napomáhající zlepšovat metabolismus tuků. Důležitý je rovněž snížený obsah sodíku (omezující hypertenzi a hromadění tekutin (ascites) a mědi a zvýšený obsah draslíku jako prevence hypokalémie.

Jaké jsou vhodné potraviny?

Mezi vhodné potraviny patří netučná masa (krůtí, kuřecí, jehněčí, ryby, telecí, králík) a k tomu přílohy jako je rýže, brambory, kroupy, pohanka a ovesné vločky. Tuky volte jen kvalitní rostlinné (olivový) a netučné mléčné výrobky (ne však zcela odtučnělé). V jídelníčku by neměla chybět zelenina (mrkev, brokolice, celer, rajče, čínské zelí) a jakékoliv zralé ovoce.

Krmná dávka

V případě průmyslově vyráběného krmiva se řiďte pokyny na etiketě. Pokud krmíte BARF (syrovou stravou), stanovte krmnou dávku obvyklým způsobem: 2-3 % ideální hmotnosti v poměru 70-80 % maso, 20-30 % přílohy. V masové složce by měly kosti tvořit 30 %. Játrům velmi prospěje, pokud bude pes dostávat menší porce 5-6krát denně. Dieta musí být chutná, pes nesmí hladovět.

100% Přírodní doplňky stravy pro psy na jaterní dietu

Doplňky stravy

Poškozená játra hůře využívání a uchovávají vitamíny. Je proto potřeba do stravy zařadit vhodné přípravky – důležité jsou hlavně vitamíny B, C, E-a také zinek. Potřeba jsou také esenciální mastné (omega 3 a 6), které se dobře doplňují přídavkem kvalitních rostlinných olejů. Při regeneraci jater byste neměli zapomínat ani na detoxikaci, nejlépe pomocí speciálních bylinných prostředků.

Mezi nimi je asi nejznámější  ostropestřec mariánský, jehož semena jsou obsažena  v bylinné pastě GOLIVER. Tato pasta nabízí 100% komplex látek obsažených v semenech ostropestřce – vedle silymarinového komplexu pasta obsahuje desítky dalších látek, které v organismu působí synergicky: její působení je komplexní, jednotlivé látky se navzájem podporují a zvyšují celkovou efektivitu působení pasty. Pro větší účinnost je do pasty přidávána kurkuma, která působí blahodárně na játra, zažívání, podporuje imunitní systém a pomáhá tlumit záněty. Stejně jako ostropestřec je velmi silným antioxidantem.
 

KOUPIT PŘÍRODNÍ DOPLNĚK K JATERNÍ DIETĚ GOLIVER!
 

KOUPIT Goliver 140gKOUPIT GOLIVER SET 2x 520 g
goraw benefity

Ostropestřecová kůra pro psy

Výhodou bylinné pasty je, že díky speciálnímu mechanickému způsobu zpracování zachovává až 100 % účinných látek obsažených v semenech. Zpracování probíhá za nízkých teplot (do 40 °C, RAW), takže nedochází k degradaci účinných látek citlivých na teplo (např. vitamíny a enzymy). Protože rozdrcená semena po zpracování rychle oxidují (žluknou), jsou v tomto případě konzervována směsí ostropestřecového a lososového oleje. Tyto oleje nejenže násobí účinky bylinné pasty, ale také pejskům velice chutnají. Navíc je tímto způsobem zajištěna maximálně přirozená vstřebatelnost všech účinných látek.

Podávání ostropestřecové pasty, která obsahuje sylimarin, by mělo být samozřejmostí při léčbě antibiotiky, antimykotiky a dalšími léky, které zatěžují játra Vašeho pejska. Je také vhodná jako doplňková terapie u dalších onemocnění, jako např. leishmaniáza, erlichióza, kandidózy, zatěžujících játra.

Ostropestřecová kúra je vhodná i jako prevence pro zcela zdravé psy, ideální jsou dvě kúry v trvání 30-60 dní za rok, a to dlouhodobě. Tím zajistíte průběžnou detoxikaci organismu. Doporučené dávkování je 1 zarovnaná čajová lžička (5 g) na 10 kg hmotnosti 2x denně na lačno.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY: