Játra u psů a jejich hlavní funkce.

Co jsou játra?

Věděli jste, že po kůži jsou játra druhým největším orgánem psa a navíc největší žlázou? Skládají se ze šesti laloků umístěných za bránicí. Z hlediska struktury tkáně jsou játra složena z malých jaterních lalůčků, jejichž základem jsou jaterní buňky (hepatocyty). Mezi těmito jaterními buňkami vznikají primární žlučovody, které se postupně spojují ve větší a odvádějí pryč žluč, která se rovněž tvoří v játrech. V prostorech mezi lalůčky je vazivo.

Schéma orgánů psa.


Jak játra fungují?

Játra vykonávají neuvěřitelných 1500 životně důležitých funkcí, z nichž řada souvisí s látkovou přeměnou (metabolismem). Jsou tedy místem, kde vzniká a následně se přeměňuje řada látek. Jiné látky jsou játry naopak vylučovány – zejména toxiny produkované uvnitř těla i dodané do těla zvnějšku (např. léky). Játra se rovněž podílejí na trávení potravy v tenkém střevě a produkují hormony, které regulují hospodaření organismu se solemi a vodou. Mezi nejdůležitější funkce patří:

  • Metabolismus cukrů: V rámci metabolismu dochází k tvorbě a vychytávání glukózy z krevního oběhu, její přeměně na zásobní glykogen a tuky a jejich ukládání či uvolňování dále do organismu (glykogen neboli tzv. živočišný škrob je zásobní polysacharid v těle živočichů, zhruba jedna třetina je uložena v játrech, zbytek ve svalech).

  • Metabolismus tuků: V rámci této látkové přeměny dochází k tvorbě a rozložení různě složitých tuků včetně cholesterolu.

  • Metabolismus bílkovin: Játra zajišťují zhruba 20% celkového obratu bílkovin v organismu, dále v nich probíhá tvorba a degradace aminokyselin i syntéza bílkovin krevní plasmy včetně srážecích faktorů.

  • Detoxikace: Jaterní enzymy zabraňují proniknutí mikroorganismů nebo toxických látek do systémové cirkulace a umožňují jejich následné vyloučení žlučí či ledvinami. Stejné enzymy také odbourávají léky nebo alkohol či produkty metabolismu ( např. amoniak).

  • Zpracování krevního barviva: Krevní barvivo z rozpadajících se červených krvinek je přeměněno na bilirubin  a ten je vyloučen žlučí.

  • Tvorba hormonů: V játrech vznikají hormony, které regulují hospodaření organismu se solemi a vodou (např. angiotensin).

  • Zásobní funkce: Játra jsou zásobárnou lipidů, glykogenu, železa, mědi a vitamínů (A, D, E, K, B12), které pak dle potřeby uvolňují do těla.

  • Tvorba žluči: V játrech se tvoří žluč, která je následně vylučována do střeva, kde pomáhá při trávení tuků.


MVDr. Jakub Kolář
"Symptomy poškození jater psa se projeví, až když jsou játra z 80 % poškozena. Proto je velmi důležité, je systematicky podporovat, nejlépe přírodní cestou"
MVDr. Jakub Kolář, Veterina Smiřice



Čím správnou funkci jater podpořit?

Při takto velkém „pracovním” zatížení je nutné myslet na aktivní podporu správné funkce jater. Pokud jsou totiž játra přetížená, může to negativně ovlivnit fungování celého organismu psa. Vedle dostatečného příjmu tekutin, pohybu a kvalitního krmení je vhodné správnou funkci jater podpořit bylinkami, které pomohou i ve chvílích, kdy bylo pejskovi zjištěno onemocnění jater.



VHODNÉ BYLINKY

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský   I   GORAWOstropestřec mariánský je jednoletá bylina podobná bodláku a pochází ze Středomoří. Již řadu století je známo, že jeho semena jsou zdrojem komplexu účinných látek nazývaných silymarin, které mají řadu příznivých účinků. Vedle antioxidačních účinků silymarin podporuje normální trávení a funkci jater, je tedy účinný při pročištění organismu. Dále podporuje přirozenou obranyschopnost, normální činnost srdce a  pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi. Kromě silymarinu obsahují semena řadu dalších tělu prospěšných látek, jako jsou např. vitamíny (E), flavonoidy, kyselina linolová a olejová či nenasycené mastné kyseliny.

VÍCE O OSTROPESTŘECI PRO PSY ZDE >
 

Kurkuma (Curcuma longa)

KurKurkuma   I   GORAWkuma nebo také indický šafrán je již po staletí jedním ze základních pilířů tradiční čínské medicíny. Má výborné protizánětlivé účinky, funguje jako účinný antioxidan a pomáhá regenerovat jaterní buňky, čistí je od jedů a zvyšuje produkci žluče.





 

PŘÍRODNÍ PODPORA JARENÍCH BUNĚK? ANO!

Obě uvedené látky jsou v optimálním poměru obsaženy v ostropestřecové směsi GOLIVER. Tento čistě přírodní produkt si díky speciálnímu mechanickému způsobu zpracování zachovává až 100 % účinných látek obsažených v semenech. Zpracování probíhá za nízkých teplot (do 40 °C, RAW), takže nedochází k degradaci účinných látek citlivých na teplo (např. vitamíny a enzymy). Protože rozdrcená semena po zpracování rychle oxidují (žluknou), konzervujeme je směsí ostropestřecového a lososového oleje. Tyto oleje nejenže násobí účinky bylinné pasty, ale také pejskům velice chutnají. Navíc je tímto způsobem zajištěna maximálně přirozená vstřebatelnost všech účinných látek. Náš výrobek nabízí až 100% komplex látek obsažených v semenech–vedle silymarinového komplexu pasta obsahuje desítky dalších látek, které v organismu působí synergicky: její působení je komplexní, jednotlivé látky se navzájem podporují a zvyšují celkovou efektivitu působení pasty. Pro větší účinnost je do pasty přidávána kurkuma, která působí blahodárně na játra, zažívání, podporuje imunitní systém a pomáhá tlumit záněty. Stejně jako ostropestřec je velmi silným antioxidantem.

 

POSILTE JÁTRA VAŠEHO PSA PŘÍRODNÍ CESTOU- BYLINNÝ PŘÍPRAVEK GOLIVER!


KOUPIT Goliver 140gKOUPIT GOLIVER SET 2x 520 g
goraw benefity

Ostropestřecová kůra pro psy


Co o Goliveru říkají naši zákazníci?

Pavlina Kubcová

“Opravdu skvělý produkt na regeneraci jater.Vhodné jako doplňkový produkt při užívání léků! Má celkově dobrý vliv na kondici zvířete. Užíváme pravidelně. Doporučuji. Kubcová.”


Pavlína Kubcová, Hradec Králové


 

Veronika Ladická

“Dobrý den, výsledky jater před nasazením přípravku GOLIVER Ostropestřec byly alt 15,2 Po měsíci užívání přípravku + domácí dieta na játra ( rýže, kruti maso, brokolice, kvasnice, červená řepa, vit. B a vit. E ) měl výsledky krve alt 5,0 . Po dalších 3 týdnech byly výsledky v normě.
S pozdravem Ladická”


Veronika Ladická, Kosice



 

Ladislava Ryšavá“Dobrý den, nejprve bych Vám chtěla poděkovat za to, že pomáháte pejskům Vašimi skvělými produkty. Váš přípravek Goliver jsem získala od "mého" MVDr. Jakuba Koláře, který mi ho nabídl pro mé feny. Chovám již dvacet let Německé ovčáky a Golivera jsem velice uvítala. Začala jsem ho dávat mé nejstarší feně a jsem přesvědčena, že již po týdnu byly vidět výsledky. Viditelně zhubla a je vitálnější, zlepšila se jí srst a vidím, že je šťastnější. Takže Vaše pasta na ni určitě velice pozitivně působí. Mám ještě jednu fenu,která trpí častými záněty uší,takže vyzkoušíme sílu Ostropestřce. Je to skvělá věc a přeji mnoho a mnoho spokojených pejsků i jejich majitelů. Ještě jednou moc děkuji za tento výrobek a samozřejmě ho budu doporučovat mezi mými kamarády a chovateli NO.
Děkuji a s pozdravem majitelka chovatelské stanice německých ovčáků LAPERYS, Ladislava Ryšavá."

Ladislava Ryšavá, Hradec Králové

ZÁVĚREM

Podávání ostropestřecové pasty, která obsahuje sylimarin, by mělo být samozřejmostí při léčbě antibiotiky, antimykotiky a dalšími léky, které zatěžují játra Vašeho pejska. Je také vhodná jako doplňková terapie u dalších onemocnění, jako např. leishmaniáza, erlichióza, kandidózy, zatěžujících játra.

Ostropestřecová kúra je vhodná i jako prevence pro zcela zdravé psy, ideální jsou dvě kúry v trvání 30-60 dní za rok, a to dlouhodobě. Tím zajistíte průběžnou detoxikaci organismu. Doporučené dávkování je 1 zarovnaná čajová lžička (5 g) na 10 kg hmotnosti 2x denně na lačno.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY: