Ostropestřec mariánský pro psy

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ

Ostropestřec mariánský je jednoletá bylina podobná bodláku a pochází ze Středomoří. Již řadu století je známo, že jeho semena jsou zdrojem komplexu účinných látek nazývaných silymarin, které mají řadu příznivých účinků. Pěstování ostropestřce není úplně jednoduchá, vyžaduje hodně světla a tepla. Účinné látky jsou především v jeho semenech. Jedná se především o tzv. sylimarinový komplex, který se tvoří nejvíce v září a je koncentrován těsně pod tvrdou slupkou. Vedle antioxidačních účinků silymarin podporuje normální trávení a funkci jater, je tedy účinný při pročištění organismu. Dále podporuje přirozenou obranyschopnost, normální činnost srdce, správnou funkci žlučníku a pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi. Je také známý pro své protizánětlivé účinky.
 

Jak ostropestřec chrání játra?

Semena ostropestřce mariánského obsahují tzv. Sylimarinový komplex- skupinu flavonolignanů (silybin, isosilybin, silychristin a silydianin). Silymarin stabilizuje u jaterních buněk jejich membrány, zvyšuje sílu jejich vazby a tím zabraňuje průniku toxických látek. Podporuje také eliminaci toxinů z buněk, protože je silný antioxidant (váže na sebe nebezpečné látky- volné radikály). Napomáhá také regeneraci jaterních buněk tím, že pomáhá stimulovat syntézu DNA prekurzorů a enzymů.

Ostropestřec pro psy


Další prospěšné látky obsažené v semenech:

  • Omega 3 nenasycené mastné kyseliny (tyto kyseliny jsou pro zvířecí organismus nepostradatelné, protože si ale většinu z nich neumí sám vytvořit, je nezbytné je zařadit do stravy. Jsou zdrojem sloučenin, které ovlivňují činnost svalstva, bolest i prozánětlivé a protizánětlivé děje).
  • Vitamín E (důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály)
  • Flavonoidy (chrání buňky před volnými radikály, posilují imunitní systém a působí preventivně proti srdečním chorobám): taxifolin, apigenin a silybonol a také hořčiny, silice a biogenní aminy.
  • Flavonolignany: dehydrosilybin, deoxysilychristin, deoxysilydianin, silandrin, silybinom, silyhermin aneosilyhermin.
  • Kyselina linolová (patří do skupiny omega 6 mastných kyselin, které jsou nezbytným doplňkem stravy všech savců. Nedostatek těchto kyselin způsobuje např. vysoušení  a vypadávání srsti a špatné hojení ran)
  • Kyselina olejová (působí preventivně na rozvoj srdečně cévních onemocnění, tvoří hlavní součást olivového oleje)
  • Kyseliny: myristová, palmitová a stearová
  • Biogení animy: tyramin a histamin
  • Další složky plodů: kvercetin, dihydrokempferol, kempferol, naringenin, eriodiktin, chrysoeriol, dihydroxychromon, dále steroly stigmasterol, kampesterol a sitosterol.


Jak ostropestřec nejlépe podávat?

Ideální je semena hodně rozkousat (účinné látky jsou těsně pod slupkou), promíchat se slinami a spolknout. Slupka semen je ale poměrně hodně tvrdá a pořádně je rozkousat není snadné. Řešením je semínka nadrtit, nebo namlít za nízkých teplot. Obsahují totiž termolabilní účinné látky, které se teplem znehodnotí. Namletá semena začnou okamžitě oxidovat a díky obsaženému oleji po čase žluknou. Proto není vhodné kupovat už drcený, nebo mletý ostropestřec. Oxidaci nezabrání ani vakuování, nebo zipové sáčky. Jediný způsob, jak tento proces zastavit, je namletá semena okamžitě smíchat s olejem.
Existují výrobky se sylimarinovaným extraktem, získaným za pomoci průmyslově rozemletého semene a acetonu. Má tak sice kolem 85 % sylimarinu, ale díky průmyslovému zpracování má mnohem menší vstřebatelnost, než sylimarin přírodní.


MVDr. Jakub Kolář
"Vždy je vhodnější podávat psům ostropestřec v jeho přirozené formě. Je tak zajištěna jeho lepší vstřebatelnost a účinnost."
MVDr. Jakub Kolář, Veterina Smiřice




Ostropestřec v nejlépe vstřebatelné formě? GOLIVER!

Náš bylinný přípravek GOLIVER zachovává díky unikátní výrobní technologii až 100 % zdraví prospěšných látek v té nejlépe vstřebatelné formě. Díky kvalitním vstupním surovinám (převážně od českých dodavatelů) a žádným "výstelkám" je GOLIVER opravdu účinný.


KOUPIT Goliver 140gKOUPIT GOLIVER SET 2x 520 g
goraw benefity

Ostropestřecová kůra pro psy

Užívání

2 x denně na lačno jednu zarovnanou čajovou lžičku (5 g)/10 kg hmotnosti psa (po 8-12 hodinách).


Jedna kúra=60 dnů (minimálně 30 dnů, dle potíží)
Doporučujeme alespoň dvě měsíční kúry za rok.
Udržujte směs pod stálou olejovou vrstvou. Zabráníte tak oxidaci (žluknutí) ostropestřce.

Při potížích je možné dávky zdvojnásobit. Pokud pejskovi samotná pasta nechutná, je možné ji smíchat s trochou oblíbené stravy.
Po měsíci užívání je vhodná týdenní pauza, aby si játra odpočinula. To platí i při dlouhodobém užívání.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY: